Областният управител на Смолян, Стефан Сабрутев и екипът на администрацията почетоха с поднасяне на венец паметта на загиналите по време на Втората световна война. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян.

 "Преди седемдесет и осем години, на девети май се слага край на изтощителната, дългогодишна и кървава война, довела до милиони жертви и разбити човешки съдби. Война, оставила дълбок белег в съзнанието на света, който никой, не би могъл да забрави. С всяка изминала година свидетелите на войната остават все по-малко. Ветераните си тръгват, но е важно, споменът за онзи труден и жесток период, както и цената, с която беше постигната Великата победа, да не изчезне с тях. За това празникът трябва да бъде почитан и честван. Нека смелостта и героизмът на тези хора никога да не бъдат забравени“, каза областният управител Стефан Сабрутев. Той допълни, че днес, на девети май, светът чества Денят на победата и Денят на Европа. Честваме и ние, българите. Но никой не трябва да забравя, че ако не беше капитулацията на Германия на 9 май 1945г., днес нямаше да можем да говорим нито за демокрация, нито за Европейски съюз. Да знаем истината за войната, да сме благодарни и признателни към паметта на хората, армиите и държавите, извоювали победата, е просто въпрос на човешки морал.

Областният управител поздравява жителите на област Смолян с Денят на победата над хитлерофашизма и Денят на Европа, като им пожелава да бъдат по-амбициозни и по-смели, по-солидарни и по-единни и нека да има мир!

Честит Ден на победата!

Честит Ден на Европа!