Областният управител на Сливен Минчо Афузов представи отчет за  дейността си през изминалия месец,  съобщиха от областна администраци.

Организирана бе работна среща за планиране на дейностите по създаване на новата Национална карта на социалните услуги. Изработването ѝ е сложен процес, свързан с набавяне на актуална статистическа информация за здравния и демографски статус на населението от общините, извършване на анализ и планиране на нуждите от социални и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво. Окончателният областен документ ще бъде предложен за включване в Националната карта на социалните услуги.

Заместник-областният управител Антоний Андонов взе участие в двудневна национална ученическа конференция под надслов "Васил Левски - вулкан от човечност" в град Котел. Присъствието на този уникален ученически форум бе знак за безрезервната институционална подкрепа към родолюбивите начинания на младите хора.

Състоя се среща с млекопроизводители от област Сливен по повод влошаващата се ситуация с изкупуването на мляко. Проблемът е повсеместен и бъдещето на българското, истинско и качествено мляко е поставено под въпрос. Едновременно с ниските изкупни цени, фермерите са принудени да удържат и натиска на повишените цени на фуражите, горивата и ръста на работните заплати - заради дефицита на работна ръка. В тази връзка инициирахме конкретни стъпки на национално ново за подобряване на ситуацията.

Проведено бе заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен. В хода на заседанието бе представена информация за реализирания план-прием за учебната 2022/2023 година и бе презентиран проектът за прием в профилираните и професионални гимназии, средните и обединени училища в област Сливен за учебната 2023/24 година. По време на заседанието бяха коментирани въпроси, свързани с липсата на добре обучени кадри за някои производствени дейности, както и проблемът с ниската мотивация и посещаемост на учебните занятия. За нас, като Областна администрация, мотивацията, посещаемостта, образованието като цяло са един от най-важните приоритети.

На специална пресконференция бе отчетена дейността на Областна администрация Сливен през 2022 г. Въпреки разнопосочните вътрешни и глобални предизвикателства, Областна администрация, в дух на приемственост и отговорност, се справи много добре със своите задължения и успя да реши редица проблеми, свързани с живота на хората от област Сливен: осигурена бе проходимостта на пътя за село Стара река, обезпечени бяха доставките на дърва за отопление в населените места, почистени бяха рискови за наводнения речни корита и канали, положени бяха усилия за осигуряване на устойчиво продължение на проекта на УНИЦЕФ за патронажни грижи за бременни жени и семейства с деца до 3-годишна възраст и много други.

Областна администрация бе домакин на работна среща по проблемите с нерегламентираните сметища и управлението на отпадъците в общините, в която взеха участие отговорни представители от РИОСВ – Стара Загора, заместник-кметове и експерти от общинските администрации. Обсъдени бяха изискванията, мерките и предписанията, които общините трябва да изпълнят във връзка с екологичното законодателство в сферата на отпадъците. От страна на общинските администрации бе поставен проблемът с недостига на финансови средства за реализиране на намеренията им в областта на разделното събиране на отпадъци и справянето с нерегламентираните сметища.

Проведена бе и работна среща с членовете на Районната избирателна комисия, на която бяха коментирани екипността и колективното вземане на решения - като гаранция за спокойната и ефективна работа на Районната избирателна комисия, както и за провеждането на прозрачни и честни избори в 21-ви многомандатен избирателен район на 2 април.

Ръководството на Областна администрация взе участие в ритуала-поклонение по повод 150-та годишнина от гибелта на Васил Левски – като знак на почит и признателност към делото на Апостола на българската свобода.

▪ Едно от най-съществените събития бе гостуването на посланика на Швейцария – Н. Пр. Раймунд Фурер, съпредседател на Групата на посланиците за ромско включване, и г-жа Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България в Областна администрация Сливен. Те подчертаха, че са впечатлени от постигнатите резултати и интегралния подход, който се прилага в област Сливен в деликатни сфери като ранното детско развитие, приобщаващото образование, предоставянето на патронажни грижи на терен и от създадените партньорски взаимоотношения на местно ниво.

▪ По повод създаването на колективно послание за Пилон "Рожен“, млади възрожденци от 14 училища гостуваха в Областна администрация и участваха в работилница за създаване на уникално послание от името на жителите на област Сливен, което ще бъде вдълбано в постамента на Пилон "Рожен“. На 15 март предстои награждаването на всички клубове "Млади възрожденци“, включили се в инициативата.