Областният управител на Русе Драгомир Драганов ще даде началото на тридневен поход, посветен на 156-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав. Инициативата, която е под патронажа на Драганов, се провежда за десети път и се организира от Областна администрация – Русе. Събитията ще започнат от Новград този петък /12 юли/ от 09.00 часа. Предвижда се групата, която към момента надхвърля 50 души само от Русе, да се събере на централния площад в Новград. Оттам хората ще потеглят към брега на река Дунав, като целта е да достигнат до паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, намиращ се в местността "Янково гърло“, недалеч от устието на река Янтра в община Ценово. Там ще бъдат положени венци и цветя, а отец Виктор от Великотърновската света митрополия ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен за свободата и независимостта на страната ни. Паметта на героите ще бъде почетена и с едноминутно мълчание.

В рамките на събитието е предвидена богата културна програма, като акцентът е поставен върху провеждането на кратки исторически беседи. Маршрутът ще следва стъпките на четата. По традиция кулминацията на честванията ще бъде на връх Хаджи Димитър, известен и като Бузлуджа, където се предвижда да бъде отслужена панихида в памет на загиналите.

Целта на мероприятието е по този начин да се отдаде почит пред хилядите наши сънародници, отдали живота си за свободата, териториалната цялост и възхода на България. Инициативата се реализира с подкрепата на Сдружението на областните управители на Русе, както и туристическите дружества в региона.