Зимното почистване на "Дунав мост" и недопускането на епизоотични огнища, които да засегнат животните в България, ще обсъди областният управител на Русе, Анатоли Станев  с кмета на румънския град Гюргево Адриан Ангелеску, информира пресцентърът на Областната администрация - Русе.

Разговорите ще се проведат по време на гостуването на областния управител в Гюргево в рамките на официалното му посещение по случай Националния празник на Румъния – 1-и декември.

Станев е в Гюргево по покана на кмета Адриан Ангелеску. В празничните събития ще участва и заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев.

Предвижда областният управител да поднесе венец пред Паметника на героите. 

По време на визитата си в северната ни съседка областният управител ще разговаря с представители на държавната и местната власт по редица важни въпроси за трансграничния регион. Сред тях са зимното почистване на Дунав мост, което тази година ще се извършва от румънска страна, както и недопускането на епизоотични огнища, които да засегнат животните в България.

Основният риск от пренасяне на заболявания от Румъния насам се изразява в инфлуенца по птиците и африканска чума по свинете. Станев ще постави отново и въпроса за ускоряване на дейностите от румънска страна по възобновяване на фериботната линия между Русе и Гюргево.

Дейностите от българска страна приключиха още в средата на тази година, припомнят от Областната управа.