Областният управител на Русе Драгомир Драганов опроверга разпространената от румънски медии снощи информация, че по време на предстоящия основен ремонт Дунав мост ще бъде изцяло затворен и съответно ще се блокира преминаването на туристи и товари.

"Това е невярна информация, няма да бъде затварян мостът. Нещата ще се случват по същия начин както при ремонта на асфалтовата настилка между 10 и 14 юни, т.е. ще се затварят единствено и само определени участъци в едната лента на съоръжението, като леките коли и камиони ще преминават двупосочно в другата лента. Движението ще се регулира от светофарни уредби", заяви Драганов.

Той сподели още, че по време на ремонтните дейности между 10 и 14 юни не е имало проблеми с пропускателната способност на моста, т.е. през него са преминавали същия брой леки и товарни автомобили, както когато ремонт не е извършван. Областният управител посочи и, че ремонтът на мостовото съоръжение не трябва по никакъв начин да се бави повече.

Причините са свързани както поради крайната амортизация на съоръжението в българския участък, така и с това, че евентуално започване на ремонта през септември тази година ще доведе до удължаване на ремонтните дейности до 2026 г., включително и през летния сезон тогава.

"По-добре е да започнем навреме ремонта, защото през 2026 г. очакваме още по-голям трафик през мостовото съоръжение4, добави областният управител. Според него няма да има толкова големи задръствания, каквито е имало по време на ремонта от румънска страна преди около 10 години.

Ремонтът на българския участък на Дунав мост при Русе ще започне от естакадната част на съоръжението, която е в самото начало на конструкцията. Първият участък, по който ще се работи ще е с дължина от около 400 метра и той ще обхваща лентата за влизане в България. Дейностите в този участък ще продължат приблизително пет месеца, като на първо време най-вероятно ще бъдат затворени едва около 200 метра от едната лента. Движението ще се регулира със светофарни уредби, които при необходимост ще бъдат ръчно нагласяни.

Припомняме, че преди два дни в Държавен вестник беше публикувано съобщение за издадено разрешение за строеж. Самият ремонт се очаква да започне до средата на месеца, като е възможно това да се случи още през следващата седмица. Такъв ремонт не е извършван от въвеждането на съоръжението в експлоатация – преди 70 години. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД "Дунав мост“. Стойността му е 44 877 228,68 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД "Дунав мост-ПИИ-Строл“. Стойността на техния договор е 848 400 лв. с ДДС.