Областният управител Драгомир Златев организира работна среща с представители на регионалните структури на петте национално представени работодателски организации в областта ни: Регионална търговско-промишлена и земеделска камара, Стопанска камара, Съюз за стопанска инициатива, Асоциация на индустриалния капитал в България и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България за обсъждане и утвърждаване на предложения за представители на работодателите в обществените съвети на професионалните гимназии в област Разград, съобщиха от пресцентъра на Община Разград.

В срещата се включиха и началникът на Регионално управление на образованието – Разград, експертът по професионално образование в РУО, заместник областния управител Найден Късов и служители на Областна администрация Разград.

Според разпоредба на Закона за предучилищното и училищното образование в състава на всеки обществен съвет на училище, което извършва обучение за придобиване на професионална квалификация, се включва представител на работодателите. Той се определя от областния управител по предложение на представителните организации на работодателите. Това е и съгласно Правилника за създаването, устройството и дейността на обществените съвети към детските градини и училищата, според който се избират и резервни членове.

Общественият съвет е орган за подпомагане на развитието на училището и за граждански контрол на управлението му. Обществените съвети одобряват стратегията за развитие на учебното заведение, предлагат политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес, дават становище за разпределението на бюджета, съгласуват училищния учебен план, дават становище по училищния план-прием, участват в провеждането на конкурса за заемане на длъжността "директор" и др.

Титулярни и резервни представители на работодателите бяха определени за 10 професионални гимназии в област Разград, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация: Национална професионална техническа гимназия "Шандор Петьофи“, Професионална гимназия по икономика "Робер Шуман“, Професионална гимназия по химични технологии и биотехнологии "Мария Кюри“, Професионална гимназия по селско стопанство и хранително-вкусови технологии "Ангел Кънчев", Професионална гимназия по транспорт и строителство "Христо Смирненски“ и Професионална гимназия по облекло "Станка Николица Спасо-Еленина" в Разград, Професионална гимназия по селско стопанство "Хан Аспарух“ в Исперих, Професионална гимназия в Кубрат, Професионална гимназия по земеделие "Климент Тимирязев“ в Завет и Професионална гимназия по ветеринарна медицина и земеделие "Александър Стамболийски“ в Лозница. Всички те са представители на бизнеса по места. Мандатът им е тригодишен: 2023-2025 г. Участието е на доброволни начала и безвъзмездно.

Областният управител призова за активно включване на избраните представители на бизнеса в дейността на обществените съвети и са работа за постигане на съответствие на нуждите на пазара на труда със специалностите на младите хора, които завършват професионалните гимназии.

Той пожела здрава и успешна 2023 г. на участниците в срещата и им подари рекламни материали на Областна администрация.