Областният управител Кирил Стоев откри тазгодишния колоквиум на тема "Пътят към Храма“ – практически и нормативни възможности за създаване на туристическа дестинация "Краищенско Светогорие“. Събитието даде старт на Църногорския събор "В сърцето на Граово“, който тази година ще се проведе на 16 и 17 юли на манастирските ливади и се провежда под патронажа на областния управител на област Перник.

"Основното послание на Църногорския събор е да запазим и да съхраним това, което сме наследили от нашите предци и да го предадем на нашите деца. Днес, целта на всички нас тук, надявам се е да се обединим около това да търсим решения и начини да формулираме цели и да вървим към тяхното изпълнение“, заяви Стоев. Той не пропусна да изкаже адмирации и да отбележи огромния принос на организационния комитет и неправителствената организация сдружение "Краищенско Светогорие“, които направиха възможно случването на това събитие, имащо за цел да допринесе за развитието на културния и поклонически туризъм в региона.

"Този форум е прецедент, тъй като събира представители на духовенството в България, държавната и местна власт, представители на научните среди, на бизнеса, на неправителствените организации“, изтъкна Стоев.

Губернаторът сподели, че вече са направени първите крачки по разработването на План за създаване на Консултативен съвет по туризъм към областния управител на област Перник, който има за цел да обедини експерти от неправитествения сектор, местната и държавна власт, за разработване и разписване на цялостна стратегия за развитие на региона в тази посока.

"Намираме се на свято място, което само преди години пазеше останките на някогашната духовна слава на региона, поздравления за архимандрид Никанор и всички, благодетели, които са помогнали и продължават да помагат, за да бъде изграден в този си вид Църногорския манастир и всички реновирани манастири от Краищенското Светогорие, каза Кирил Стоев. И добави, че има още много работа, и по отношение на довеждаща инфраструктура, и по отношение на популяризирането, създаването на туристическия пакет, с който да се привлече интереса на хората, да дойдат и да видят това уникално място.

Краищенското Светогорие освен впечатляващ брой манастири се намира и на много особено местоположение и от географска гледна точка. Краището е сложна мрежа от над 30 планини, разположени на повече от 5000 кв.км., между Брезник, Радомир, Кюстендил, Вранье (Сърбия) и Сурдулица (Сърбия). Общата площ на планините е около 2 пъти по-голяма от Рила. В екологично отношение това е един от последните останали чисти райони в България. Още нещо много важно, намираме се на място, където са съсредоточени едни от важните транспортни връзки и коридори въобще на ЕС.

"Природата и Бог са дали всичко, което може да се даде на това място, сега на ход сме ние - тези, от които зависи да го превърнем в предпочитаното място в България и Европа, въобще, за културен и поклоннически туризъм. В заключение бих искал да завърша с една мисъл на Константин Иречек, който казва: "Особен край, див като Кавказ“. Вярвам, че всички тук събрани, сме способни да запазим "дивото" и да облагородим нужното, за да го представяме на света подобаващо“, заяви Кирил Стоев.