Областният управител на Добрич Здравко Здравков върна за повторно разглеждане от Общинския съвет (ОбС) на решението за цените на градския транспорт, предаде репортер на "Фокус". Мотивите са няколко и касаят различни аспекти.

Решението макар и единодушно, не е прието с поименно гласуване според действащата нормативна уредба у нас и не е обсъдено в постоянните комисии на Общински съвет Добрич. В докладната записка не е имало предложение за начина, по който ще се компенсират сумите, заплатени за абонаментни карти, които са със срок на валидност повече от един месец. 

На предстоящото на 28 февруари редовно заседание на ОбС ще се разгледат начините за компенсиране на сумите, заплатени за абонаментни карти със срок на валидност повече от един месец. Предлага се  да се анулират и да се преиздава нова абонаментна карта с предложената нова цена. Възстановява се дължимата сума при връщане на абонаментната карта със срок на валидност след 01.02.2023 година. Връщане на сумата се извършва лично срещу подпис на Депо в Градски транспорт - Добрич с адрес: "Войвода Димитър Калъчлията“ №8. Работното време е от 8:00 до 16:30 часа. Учениците се легитимират с ученическа карта или удостоверение от училище. Пенсионерите се легитимират с лична карта.

Освен това се предлага да бъде допуснато предварително изпълнение на решението. Ето и мотивите: "Допускането на предварително изпълнение безпорно се налага, за да се защитят особено важни обществени интереси, каквито са интересите на гражданите, ползващи обществен транспорт. Едно евентуално забавяне, произтичащо от невлязло в сила решение на Общински съвет град Добрич, би накърнило значително техните интереси поради невъзможност за компенсиране на гражданите, които са закупили вече своите карти по досега действащите цени, както и поради невъзможност те да закупят абонаментни карти с намаление".

Жулиета НИКОЛОВА