Във връзка със случаите на изхвърлени от морето трупове на едър рогат добитък по Южното Черноморие областният управител събра на работна среща днес членовете на епизоотичната комисия. Целта на свикване на комисията е да се предприемат необходимите мерки и действия, за да не се допуска разпространението на зарази и да се избегнат бъдещи неблагоприятни последствия. От Областна дирекция по безопасност на храните обявиха, че няма информация за болни животни или за преносители на зарази.

Експерти обясниха, че случаите от тази година не са прецедент и допълниха, че се предприемат необходимите действия от общините и институциите, според правомощията им за обработка и дезинфекция на локализираните места с цел превенция и спокойствието на хората там.

За подобряване на взаимодействието между общините и деконцентрираните институции и за да се избегнат негативни административни последствия за местната администрация, областният управител възложи на РИОСВ да изготвят алгоритъм за действие, когато има констатиран случай с изхвърлено от морето мъртво животно в защитена зона.

На работната среща от Регионалната здравна инспекция информираха, че епидемиологичната обстановка е спокойна, няма място за тревога.

Друга широко застъпена тема на работната среща беше контролът върху храните в търговската мрежа. От Областна дирекция по безопасност на храните обявиха още, че са започнали масови проверки в търговски обекти, заведения за обществено хранене и хотелски бази с акцент контрол върху качеството на храната, произходът на предлаганата стоката и етикетировка на продуктите. Областният управител проф. Нейкова поиска от Областната дирекция по безопасност на храните график за проверките през сезона и регулярни справки за резултатите от проверките и наложените санкции на некоректните търговци.