Областният управител проф. Мария Нейкова прие днес посланика на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер. Това е първо посещение на посланик Фурер в Бургас от встъпването му в длъжност през 2021 г.

"През настоящата 2023 г. България и Швейцария отбелязват 117 г. от установяването на дипломатическите отношения, което е ясен знак, че двустранните отношения са традиционно приятелски и добри, характеризират се  с откровен и прагматичен диалог. Швейцария е важен партньор на ЕС и на България“ – каза областният управител проф. Нейкова.

На срещата бяха обсъдени теми от взаимен интерес, доброто партньорство по линия на ЕС и Плана за развитие и актуални събития от региона. Областният управител приветства сътрудничеството между двете страни, основано на взаимно доверие, приятелство и уважение и изрази увереност, че връзките помежду ни ще продължават да се задълбочават. 

Конфедерация Швейцария е перспективен търговско-икономически партньор благодарение на своята конкурентна икономика и развитието на иновациите. През последните години се наблюдава активизиране на търговско-икономическите отношения, но съществуват възможности за задълбочаване на инвестиционното сътрудничество. Активен е и обменът в областта на образованието и науката. Това стана повод областният управител да предложи организиране на двустранен форум по отношение на науката, културно-историческото наследство, бизнеса и сигурността за генериране на общоевропейски политики в тези сфери.

Сред обсъдените теми бяха още отражението на военния конфликт в Украйна върху България, в частност област Бургас, както и предизвикателствата пред предстоящия летен сезон, инфраструктурни проекти и др.