Областният управител Минчо Афузов честити с поздравителен адрес рождения ден на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

"За нас, жителите на област Сливен, Вие сте истински пазител на духовността, човечността и добродетелите! През дългогодишното си водачество на Сливенска епархия, Вие винаги сте били пример за почтеност, родолюбие, отдадено служене на Вярата и Родината, на животрептяща съпричастност към радостите и болките на хората и обществото!“, се казва в приветствието на г-н Афузов към сливенския владика.

Митрополит Иоаникий е роден на 2 март 1939 г. в новозагорското село Пет могили. Завършва Софийската духовна семинария и Софийската духовна академия, специализирал е в Московската духовна академия и Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария.

На 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия, а на 24 ноември 1968 г. е въведен в архимандритско достойнство. В края на 1968 г. е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия. От декември 1971 г. до април 1975 г. е протосингел на Сливенска митрополия. На 20 април 1975 г. в катедралата "Свети Александър Невски“ в София е ръкоположен за Велички епископ и е назначен за викарий на Сливенска митрополия. 

На 20 април 1980 г. е интронизиран като Сливенски митрополит.

На многая лета, владико!