Областният управител на Видин Огнян Асенов стартира поредица от посещения в общините на областта. На 30 август 2022 г., Асенов се срещна с Борис Николов кмет на община Белоградчик, Светослав Славчев кмет на община Димово, Александър Александров кмет на община Ружинци и Анжело Добричов кмет на община Чупрене. Това съобщиха от Областна администрация - Видин.

Основна тема на разговорите беше организационно-техническата подготовка на предстоящите парламентарни избори и координацията на дейностите с общинските администрации.

Кметовете на общини информираха Огнян Асенов, че подготовката на предстоящите избори към настоящия момент се извършва безпроблемно и при спазване на сроковете в хронограмата на ЦИК. Представителите на местната власт обърнаха внимание и на добрата комуникация и съвместна работа с органите на реда.

Областният управител отбеляза, че основен приоритет в работата му е организирането и провеждането на честни и демократични избори, основани на вътрешните убеждения на гражданите при упражняване правото им на глас. Той призова за пълна ангажираност на местната власт и недопускане на прояви за реализиране на купен вот.

Огнян Асенов настоя кметовете и кметските наместници своевременно да подават информация към компетентните институции при констатирани опити за опорочаване на изборния процес.

Работните срещи на областния управител, свързани с противодействие на престъпността, купуването на гласове и опазването на обществения ред в хода на изборния процес, ще продължат и в следващите седмици.