Областният управител Минчо Афузов взе участие в онлайн заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към Министъра на културата, съобщиха от областна администрация. Една от точките в дневния ред бе представянето на мотивирано предложение от Национална компания "Железопътна инфраструктура“ за запазване функцията и адаптиране на т. нар. Приемно здание на ЖП гара – гр. Нова Загора, с оглед последващото издаване на акт за паметник на културата от местно значение.

По време на обсъждането стана ясно, че се предвижда сградата на ЖП гарата в Нова Загора да запази досегашния си архитектурен вид. Едновременно с това идейният проект за реновирането ѝ предвижда редица функционални подобрения, в унисон с актуалните нормативни изисквания за проектиране и строителство на ЖП гари.

Настояването да се съхрани съществуващата сграда, вместо тя да се събори и замени с "модернистична постройка от термопанели“, започна преди няколко години в Нова Загора. Тогава инициативен комитет организира кампания за запазване на старинната постройка. През 2021 г. Минчо Афзов, тогава също в качеството си на областен управител, подкрепи новозагорци и сезира Министерството на транспорта и Министерството на културата за преразглеждане на решението за събаряне на емблематичното здание. На място той покани министъра на културата Велислав Минеков, който се ангажира да направи необходимото за съхраняване сградата на ЖП гарата в Нова Загора в автентичния ѝ вид.