В Деня на храбростта, областният управител Минчо Афузов взе участие в организираните от фондация "Стария бряст" и приятели Юнашки игри "Хайдушка среща" - 2023 г.

Заедно с кмета на Сливен Стефан Радев той присъства на откриването на игрите и старта на най-атрактивното състезание - скоростното изкачване на Хайдушката пътека с мях, пълен с 43 литра вино. По-късно областният управител бе упълномощен да претегли всички мехове с вино на финала на екстремната надпревара - като гарант за спортсменското спазване на правилата. На Слънчева поляна, където се проведоха самите "юнашки игри" г-н Афузов лично премери сили в дисциплината "хвърляне на грамаден камък", като знак за съпричастност към родолюбивото начинание.

Настоящият областен управител е сред основните организатори и спонсори на набиращия популярност спортно-патриотичен формат, посветен на един от емблематичните герои на Сливен - Хаджи Димитър и свързан с любопитна част от биографията на войводата - пренасянето на гръб на огромен мях с вино навръх Сините камъни.

В тазгодишното състезание по мъжество, дух и сила участваха общо 27 състезатели, сред които 11 американски военнослужещи от полигона "Ново село" (7 мъже и 4 жени). За трети пореден път победител в дисциплината "изкачване на Хайдушката пътека с 43-литров мях с вино" стана Милен Шидеров с време 56 минути и 15 секунди. Втори в класирането остана Никола Арнаудов, а трети - Иво Марков. При жените (общо девет участнички) в дисциплината "изкачване на Хайдушката пътека с чувал с 25 кг брашно" победителка стана Лиляна Фотева.

Останалите "юнашки състезания", проведени на Слънчева поляна в местността "Карандила", също преминаха много оспорвано и емоционално. В категорията "борба" за победител бе излъчен Мирослав Киров, а в дисциплината "хвърляне на грамаден камък" - Борис Налбантов. За "главен войвода", с най-много спечелени точки в многобоя, бе провъзгласен Милен Шидеров.

Всички категории, включени в Юнашки игри "Хайдушка среща", имат свой аналог в спомените и легендите за прославени сливенски хайдути и войводи. Известно от историята е например, че изборът на войвода е ставал чрез премерване на смелостта, силата, бързината и ума в различни състезания и предизвикателства.

Дългосрочна цел на провежданите в Сливен Юнашки игри е да се поддържат живи родолюбивият дух и традиции, да се насърчава интересът към местната и националната ни история и да се стимулира физическата активност на младите хора.