Областният управител Иван Чолаков се срещна с Йоаким Гасер, председател на Съвета на директорите на EVN "Електроразпределение" Юг и Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN България. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Областна администрация-Стара Загора. На срещата присъстваха и двамата зам. областни управители Стоян Стоянов и Петър Бояджиев. 

Йоаким Гасер запозна домакините с дейността на електроразпределителното дружество през последната година. Той съобщи, че през 2022 г. инвестициите в инфраструктура и услуги на концерна в България са преминали цифрата от 2 млрд.лв. За 17 години са изградени 23 000 км нова и подновена мрежа и са монтирани над 1.7 млн. дистанционни електромера. Благодарение на това технологичните разходи са намалени до под 7 процента. От стъпването си в България до сега EVN е инвестирала у нас 182.8 млн.лв. в нови електропроводи и за 266 нови ТП и ВС. 

Калина Трифонова съобщи, че компанията е в пълна готовност да посрещне зимния сезон. Проведени са обучения и тренировки на служителите за работа при кризи. Отстранени са дефекти по мрежата, констатирани пре редовните инспекции. Всички обучителни тренировки се провеждат на първия у нас учебен полигон за работа в реална среда. 

В края на срещата Иван Чолаков благодари на Йоаким Гасер  и на Калина Трифонова за доброто сътрудничество между EVN България и Областна администрация и местните власти през годините. "И тази зима ще разчитаме на вашите бързи реакции и професионализъм при евентуално възникване на кризисни ситуации", каза областният управител. 

Рени АТАНАСОВА