Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков присъства днес на освещаването на параклиса "Свети великомъченик Георги Победоносец" на територията на военно формирование 24150 на Втора механизирана бригада, предаде репортер на Агенция "Фокус". Гости на празника бяха командирът на 61-ва Стрямска бригада ген. Деян Дешков, бивши командири на Втора бригада, дарители, спомогнали за построяването на храма, офицери и военнослужещи, представители на различни институции. 

Първата копка за построяването на параклиса беше направена през септември 2020 г. Идеята за построяването му е на сдружение "Тунджанци - слава и чест", което обединява воини и родолюбиви християни, прегърнали идеята за богоугодното дело. Благодарение на неуморния труд и ентусиазъм на войници и строители и със събраните от много дарители средства параклисът е изграден за две години, а теренът около него е облагороден с дървета, храсти и цветя. Край сградата е построена и чешма, на която са изписани имената на всички, помогнали за изграждането й.

Тържественото му освещаване бе извършено от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужие със свещеници от епархията. С поздрав към присъстващите се обърна командирът на Втора бригада ген. Станимир Христов. Той напомни, че винаги българската армия и църквата са били единни и в трудни за държавата моменти християнската вяра е помагала на войниците да служат вярно и смело на родината си. Владиката Киприан също поздрави войниците от състава на Бригадата. Той каза, че новият параклис е мястото, в което християните ще намерят място за молитви към Бога и път към просветление.

Негово Високопреосвещенство връчи на ген. Христов плакет играмота за заслугите му към българското православие. Командирът на Втора бригада от своя страна връчи грамоти на дарители и на военни формирования, спомогнали за изграждането на храма "Св. Георги Победоносец".  

Рени АТАНАСОВА