В края на миналата седмица в Областна администрация - Стара Загора се проведе обучение във връзка с Областния план за защита при бедствия и аварии в частта му "Ядрена или радиационна авария и трансграничен пренос на радиационни вещества“. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от институцията. В тренировката участваха членовете на Областния щаб за защита при бедствия и аварии, председателстван от областния управител Иван Чолаков, и членовете на щабовете към 11-те общини на Старозагорска област.

Всички участници бяха оповестени да се явят на определеното място чрез Системата за ранно предупреждение. Представителите на структурите от Щаба докладваха по зададена предварително изходна обстановка (сценарий) с обявяване на бедствено положение и имитиране на предстоящо радиоактивно замърсяване в региона. 

На терен бе проиграно разкриването на пунктове за раздаване на таблетки за йодна профилактика на населението. 

Тренировката продължи пет часа. За това време бяха изпълнени всички първоначално поставени цели, свързани с повишаване на знанията и на практическите навици на органите на изпълнителната власт и на институциите, които са част от Единната спасителна система. 

Рени АТАНАСОВА