Развитието на вътрешния туризъм и привличането на повече посетители от балканските страни ще бъде водещ приоритет за областите от Северна България. Това бе обявено по време на форум в Плевен, организиран от областния управител Иван Янчев. В срещата участваха и по-голямата част от областните управители от северната част на страната, сред които бе и Анатоли Станев. На място той декларира категоричната си подкрепа в подобен род инициативи и заяви, че трябва да се полагат необходимите усилия за реализация на потенциала на териториите.

"Русенският регион, а и останалите области имат какво да предложат на посетителите – вариантите са много. Най-важното е да се обединим и да успеем да излезем с общи туристически маршрути, които да са интригуващи за различни целеви групи“, каза Станев. Той пое ангажимент заедно с посолството на Република България в Румъния да работят и по представянето на културно-историческото наследство от Северна България пред румънските туроператори. За целта се предвижда дори организирането на туристическо изложение в Румъния.

Припомняме, че преди около месец областните управители на Русе, Габрово, Велико Търново, Разград, Плевен, Силистра, Шумен и Ловеч се обединиха и създадоха страница във Facebook, целяща да популяризират интересни местни инициативи. Предстои разработването и на нови комуникационни канали, като най-вероятно сред тях фокус ще бъде поставен върху Instagram.

Взе се решение и за провеждане на поредица от конкурси, насочени към младежки аудитории и срещи с инфлуенсъри.

В рамките на срещата бяха обсъдени и общи проблеми пред администрациите, като предстои да бъдат дискутирани предложените от областните управители решения с представители на Министерски съвет.

В края на срещата бе посетен и Института по винарство и лозарство в Плевен, който разполага с генбанка от над 2000 сорта грозде. Най-старата бутилка вино, която се съхранява там е от 1892 година, а общият брой на бутилките е около 10 000. Очаква се по бъдеща европрограма да се направи музей на виното, който ще включва и специална дегустационна зала.

Домакин на следващата среща през август ще бъде Областната администрация в Габрово.