Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова пита кмета на Бургас Димитър Николов какво се случва с изграждането на нова художествена галерия в града.

"Фокус" припомня, че през  2012 година Министерски съвет прехвърля безвъзмездно към община Бургас имот от 437 кв.м, намиращ се между улиците "Александровска" и   "Богориди" за строителство на сграда за художествената галерия.

"Вече повече от десет години проектът остава нереализиран, а бургаската художествена общност — неподкрепена и непопуляризирана на местно ниво.

Вследствие на няколко проведени срещи е представители на бургаските художници, става ясно че още през 2014 год. по възлагане на община Бургас е проведен конкурс и е представен частичен идеен проект за обект "Арт галерия“, който да бъде изграден в прехвърления от държавата поземлен имот. Конкурсът е приключил е класиран на първо място проект. Автори на проекта са арх. К. Кирилов и арх. М. Шекеров.

Община Бургас е представила информация, че е протоколно решение на общинския експертен съвет по устройство на територията от 15.01.2020 г. е приет работен инвестиционен проект на обект "Обществен център - арт галерия“ в горепосочения УПИ. Разрешение за стоеж за обекта не е издадено поради липса на финансов ресурс за извършване на необходимите строително-монтажни работи", пише в писмото си Нейкова.

Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски“, която разполага с уникален фонд, и към настоящия момент се помещава в бившата еврейска Синагога, пригодена за художествена галерия през 1966 год.  Тя обаче се намира встрани от централната градска част и остава неизвестна за множеството посетители на Бургас, а също и за местните жители. В галерията гостуват експозиции и колекции от страната и чужбина, организират се тематични изложби, които обаче не се посещават в достатъчна степен предвид непопулярната локация на сградата.

Общото мнение на експертите, посочва Нехкова, е че сегашната сграда, не отговаря на съвременните изисквания за съхранение, опазване и разпространение на изобразителното изкуство. През годините хранилищата са се наводнявали многократно, вследствие на което е невъзможно да се отстрани влагата и последствията от нея в помещенията. Това води до трайни увреждания на произведенията на изкуството. Липсва също подходящо проветриво и вентилирано помещение за реставрационни дейности, поради което реставраторът се налага да работи в дома си.

"Описаните обстоятелства будят тревога за мен като областен управител, а уверена съм, и за Вае като представители на община Бургас, на които с поверено опазването, развитието и популяризирането на местното културно наследство. Бургас е бил и остава град на културата, от който тръгват множество културни изяви от национално и международно равнище. В този аспект е недопустимо градът да не разполага е функционална и достъпна художествена галерия, отговаряща на всички съвременни изисквания.

Изграждането на съвременна Сграда, която да събере и представи притежаваните от БХГ "Петко Задгорски" колекции, е обещание към бургаската общност, което е дадено, но стои неизпълнено повече от десетилетие. Строителството на нова сграда е необходимост както за местните художници, така и за жителите и посетителите на Бургас, и е важно условие за съхраняване на неоценимото културно наследство на града и региона.

Ето защо с настоящото отново апелирам за активни действия от Ваша страна като представители на местната власт да бъде намерено решение на проблема с финансовото осигуряване и възлагането на проекта.

Очаквам община Бургас да проучи възможностите за финансиране на инвестицията и в най-кратък срок да предприеме конкретни действия за нейното обезпечаване, за което да представи информация в Областна администрация Бургас.

За пореден път заявявам подкрепата си за изграждането на съвременна художествена галерия в град Бургас, както и готовността си да окажа съдействие в рамките на предоставената ми от закона компетентност за реализация на инициативата на бургаската творческа общност", завършва писмото си областният управител на Бургас.