Заместник-областният управител Антоний Андонов се срещна с представители на сливенския клон на Християнска църква ДАВ – България, по повод заявеното от тях желание да окажат подкрепа на бежанци от Украйна, установили се в област Сливен и нуждаещи се от социално подпомагане и хуманитарна подкрепа.

По покана на Антоний Андонов в срещата взе участие Димитър Димитров, началник група "Миграция“ при Областната дирекция на МВР в Сливен. Той информира, че до момента 270 разселени лица от Украйна са регистрирани на територията на област Сливен, но броят на трайно установилите се е твърде динамичен. "Тези лица първо се обръщат към нас. А ние трябва да знаем към кого можем да ги насочваме за съдействие при решаване на техни социални, битови, административни и други проблеми“, посочи той. От своя страна представителите на Християнска църква ДАВ – клон Сливен Яна Арангелова и Ралица Димитрова заявиха готовността на екипите си да подпомогнат бежанците с продоволствия, квартири, да им съдействат при намиране на работа и настаняване на децата в училища и детски градини, както и с чисто човешка и психологическа подкрепа. "Оказа се, че логистичната помощ е много важна за тези хора. Но заедно с това е много важна и моралната подкрепа, всяка социална активност, насочена към тях, дори това някой да поиграе с едно дете“, споделиха наблюденията си представителките на Християнска църква ДАВ.

В края на срещата заместник-областният управител Антоний Андонов изрази готовността на Областна администрация да продължи да съдейства на всички институции и неправителствени организации при намирането на най-добрите решения за бежанците от войната в Украйна.