Областният управител Минчо Афузов и Областна администрация се обръщат към сливенските институции, обществени организации и граждани с апел да подкрепят чрез гласуване номинирания за "Будител на годината“ маестро Георги Калайджиев.

Георги Калайджиев е пример за целеустременост и благотворителност. Роден през 1947 г. в сливенския ромски квартал "Надежда“ в бедното семейство на музикант, той, благодарение на своята упоритост и талант, но и на Чинтуловата стипендия, отпусната му от Сливенската община, завършва Музикалното училище в Бургас и Музикалната академия в София, след което специализира в Будапеща. Печели конкурс за оркестрант, а много скоро – и за концертмайстор на най-титуловния български камерен оркестър – ансамбъл "Софийски солисти“, където работи 20 години. През 90-те години Георги Калайджиев емигрира в Германия и се установява в град Гийсен. Там започва кариера на концертамайстор в местния симфоничен оркестър и преподавател в музикалното училище. Малко по-късно в Германия създава и свой камерен симфоничен оркестър – "Студио концертанте“, с който изнася много концерти, често с гост-солисти от различни етноси и континенти.

През 2009 г. заедно със своята партньорка Мария Хаушилд стартира проекта "Музиката вместо улицата“ в квартал "Надежда“ на град Сливен. Алтруистичният проект, който се финансира основно чрез концертната дейност на "Студио Концертанте“ в Германия, има за главна цел да развие музикалните заложби на социално слаби деца от ромския квартал и да ги вдъхнови за едно различно бъдеще, свързано с класическата музика. Обучението по различни музикални инструменти, ръководено от музиканти-педагози, допълнителните занимания по български и немски език, солфеж, история на музиката, изобразително изкуство, както и честите гостувания в Германия са напълно безплатни за децата. Нещо повече – най-нуждаещите се от тях получават допълнителна социална подкрепа от проекта. А най-упоритите и даровити деца, продължаващи образованието си в музикалните училища и академии (а те вече никак не са малко), стават стипендианти на проекта "Музиката вместо улицата“. От няколко години проектът на маестро Калайджиев има свой Младежки камерен оркестър, който вече успешно участва в няколко музикални фестивала и концертира заедно с най-известните български симфонични формации – Софийска филхармония и Камерен ансамбъл "Софийски солисти“. Няколко от най-талантливите възпитаници на проекта "Музиката вместо улицата“ през месец май участваха в Световния младежки симфоничен оркестър, който изнесе концерти в Париж и Страсбург по повод Френското председателство на Европейския съюз.

Цялата неуморна дейност, неимоверната отдаденост на маестро Георги Калайджиев, са предназначени за създаването на положителни примери и модели за децата от ромската общност, на повече разбиране, доверие и толерантност между различните съсловия и етноси в българското общество, за преодоляването на някои предразсъдъци и стигми сред ромите и промяна на общите културни и духовни нагласи на нацията.