Представители на десет града от осем европейски държави, сред които от Гърция, Малта, Германия, Румъния, Словакия, Италия, Испания и България събра днес, 5 октомври зала "Плевен“ на Областна администрация Плевен. Всички те са част от проект за побратимяване, разработен от Община Никопол. Проектът се реализира по програма на Европейския съюз "Европа за гражданите“ и има за цел да повиши осведомеността на гражданите по въпроса за активното и европейско гражданско участие.

Домакин на събитието бе Областна администрация Плевен. Срещата бе открита от областния управител на Област Плевен Иван Петков и кметовете на Община Никопол Ивелин Савов и на Турну Мъгуреле Дануц Кукля. 

Във фокуса на проекта са участието на гражданите в активното европейско гражданство, социалния и демократичен ангажимент и насърчаването на правата на човека. 

Основна цел на проекта е да се насърчат младите хора да разсъждават върху основните характеристики на европейското общество, като се фокусира върху проблеми, типични за младите хора в Европа и най-вече да ги насърчи към активната им роля в техните общности. Проектът цели приближаване на младите хора до европейските институции.