Областен информационен център-Враца представи новите Европейски програми, съфинансирани от ЕС, за Програмен период 2021-2027 г., предаде кореспондент на "Фокус". Информационната среща е част от общата инициатива на мрежата от 27 ОИЦ и се провежда в периода 14 ноември – 16 декември 2022 г.

През програмен период 2021-2027 г. страната ни ще разполага с над 21 млрд. лева от Европейските фондове. Националното съфинансиране по програмите възлиза на над 4 млрд. лв., чрез изпълнението на 10 програми, които ще бъдат с вече познатите насочености, коментира Цветана Иванова, управител на ОИЦ – Враца. Тя представи политиките, заложени в различните подходи при изпълнението на програмите.

3,6 млрд. лв. са планирани по Програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 г. за интегрирано градско и регионално развитие. Програмата ще се изпълнява чрез интегриран териториален подход, насърчаващ партньорството между различни заинтересовани страни на местно ниво, за ефективното използване и развитие на потенциала на дадения регион. Планирани са мерки насочени към обновяване и модернизация на пътна, образователна, здравна, социална и културна инфраструктура, енергийна ефективност и устойчива градска мобилност и др. Като тук основна роля ще имат и областните информационни центрове при изпълняване на подходите за ИТИ.

Програма "Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. е насочена към преодоляване предизвикателствата в сферата на пазара на труда и на пречките пред социалното включване и равните възможности на уязвими групи от обществото. Общият бюджет на програмата е над 3,8 млрд. лева.

По Програма "Образование“ 2021-2027 г. ще се осигури качествено и приобщаващо образование за всички деца, ще се инвестира в повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти и непедагогическия персонал и др. За постигането на тези цели ще бъдат инвестирани близо 1,7 млрд. лева.

Чрез Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г., която ще разполага с 3 млрд. лева., ще се реализират мерки, насочени към постигането на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика, както и за осъществяването на индустриална и цифрова трансформация.

Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г., която ще разполага с бюджет от над 2,1 млрд. лв., ще бъде насочена към развитие на научните изследвания и инфраструктура, иновациите и интелигентната индустрия, ускоряване на навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото и подобряване на киберсигурността.

По Програма "Храни и основно материално подпомагане“ 2021-2027 г. ще се предостави топъл обяд, пакети с хранителни стоки и хигиенни материали на най-уязвимите групи, живеещи в бедност и социална изолация.

Общият бюджет на програма "Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. е 1,9 млрд. лева. С най-малък бюджет са Програмите "Морско дело, рибарство и аквакултури“ 2021-2027 и "Техническа помощ“ 2021-2027 г.

Програма "Околна среда“ 2021-2027 г. с бюджет от 2,5 млрд. лв. ще подобри ВиК инфраструктурата и качеството на атмосферния въздух, управлението на отпадъците и опазването на биоразнообразието, както и превенция и управление на риска от наводнения, свлачища и горски пожари.

Екипът на ОИЦ – Враца е отворен за допълнителни разяснения по програмите и предстоящите процедури.