Областен информационен център-Добрич ще проведе събитие под надслов "Умея и ще успея“, съобщават от екипа на Центъра. Събитието е част от Общата кампания на мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз. Чрез разнообразни мероприятия ще бъдат популяризирани дейността на информационния център, възможностите за професионално образование и обучение в област Добрич и ще се отбележи Европейската година на уменията 2023 г.

Събитието ще стартира официално утре - 20 април, с обявяване на старта на онлайн видео конкурс "Умея и ще успея“, който ще продължи до 9 май 2023 г. Целта е да се провокират младежите на възраст 14-19 години от професионалните училища в област Добрич да представят атрактивно и интересно професионалните си и социални умения, придобити по време на обучението си или от участието си в проект, финансиран с европейски средства. Условията за участие ще бъдат публикувани в деня на обявяване на съревнованието.

На 10 май 2023 г. от 15:30 ч. до 17:30 ч. на площад "Свобода" в Добрич ще се проведе фест "Умея и ще успея“ с участието на образователни и обучителни организации от област Добрич. В събитието са поканени да участват с информационни щандове представители на професионалните и висши училища от област Добрич, Центъра за развитие на човешките ресурси в качеството си Национална агенция по програмите Еразъм+ и Европейския корпус за солидарност, Дирекция "Бюро по труда“ Добрич като Национална EURES мрежа, Европа Директно Добрич и центрове за професионално обучение в град Добрич.

С провеждане му ще се повиши осведомеността и ще насърчи обучението и придобиването на умения сред младежи и възрастни, умения полезни за реализацията на пазара на труда в област Добрич. Инициативата ще приключи същия ден, 10 май 2023 г. в Младежки център Добрич от 18:00 часа с безплатен концерт на живо на Георги Костадинов от Добрич с атрактивен бенд, станал любимец на публиката след участието си в популярен телевизионен музикален формат. Преди концерта официално ще бъдат обявени и наградени победилите три видеоклипа в конкурса "Умея и ще успея“.