Финансиране за почистването на 12 невралгични речни участъка на територията на Великотърновска област чака Областна администрация. Проектите са изготвени и входирани в Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, откъдето трябва да дойдат парите, поясни за "Фокус" областният управител инж. Георги Гугучков.

"Проводимостта на речните корита в България се следи и се осигурява от три институции - в урбанизираните територии това са кметовете на съответните общини, извън урбанизираната територия - Областна администрация, а там, където има диги - Напоителни системи. Относно извън урбанизираните територии в нашия регион има подготвена програма за планово почистване на речни корита с намалена проводимост. Това са 12 участъка, за които сме кандидатствали за осигуряване на финансиране", обясни инж. Гугучков.

Той изрази мнение и, че поддържането проводимостта на речните корита трябва да се извършва от една институция.

"Реката е жив организъм, не може да се поддържа и почиства на парче. Мисля, че в бъдеще време трябва да има промени в Закона за водите, който регламентира този процес. Това е една от основните предпоставки за наводнения. На места в област Велико Търново почистването е много трудно, а колаборацията между различните институции го усложнява допълнително", допълни губернаторът.

Ето и кои са най-критичните части от реки, които трябва да бъдат почистени: участък от река Янтра в землището на село Първомайци при мост на път II -53 Поликраище – Елена; участък от река Росица в землището на село Росица, започващ около 200 метра преди стоманобетонния мост; участък от река Веселина в землището на село Тодювци; участък от река Янтра при моста, свързващ с. Горски солен Тръмбеш и с. Върбица; участък от р. Янтра – 200 метра преди стоманобетонния мост на ул. "Сан Стефано“, който води към "Карателектроник“ АД; два участъка от река Бебровска в землището на село Беброво, преди и след моста на път II -53 Елена – Сливен; участъка от р. Янтра с дължина 450 метра след каменния мост за кв. "Света гора“ по течението на реката при ул. "Г. Цамблак“ във Велико Търново; участък от р. Елийска извън урбанизираната територия на гр. Полски Тръмбеш и с. Каранци посока р. Янтра, който включва два подучастъка.

Участък от р. Джулюнска под съществуващия масивен бент; речен участък южно от село Совата в близост до мостово съоръжение на път III – 407; участък, намиращ се северно от село Царевец в посока "Паметниците“ край Свищов и участък от коритото на р. Стара река в землището на с. Кесарево.

Луиза ТРАНЧЕВА