Областният управител на Област с административен център Варна - Марио Смърков свика разширено заседание от представители на общините в региона, на институции и организации във връзка с подготовката и готовността да посрещнат зимния сезон 2022-2023г. Това съобщиха от Областна управа - Варна. 

Целта бе да се предостави информация за създадената до момента организация, да се дискутират взетите превантивни мерки за свеждане до минимум на негативните последствия за населението и инфраструктурата при усложнена зимна обстановка, да се определят сроковете за отстраняването им.

В заседанието участваха представители на Областното пътно управление, на ВМС на Република България, "Пристанище Варна“ ЕАД, "Електроразпределение – Север“ АД, ОД на МВР- Варна, РДПБЗН- Варна, РЗИ - Варна, ЦСМП-Варна, РУО-Варна, РДГ-Варна и др.

По време на заседанието присъстващите увериха областния управител на Област с административен център Варна Марио Смърков, че са взети всички необходими мерки, според техните правомощия и ресурси, и че имат подготовка за реагиране при влошаване на метеорологичната обстановка.

Представители на общините докладваха, че общинските щабове са актуализирани, изготвени са заповеди за работа при зимни условия, проверена е готовността на техниката, с която ще се почистват населените места, получени са списъците на болните на хемодиализа, осигурени са нафта и твърдо гориво за учебните заведения и детски градини, налични са необходимите количества сол и пясък за обработка на вътрешни площи и пътища против заледяване.

От РУО-Варна докладваха, че 10 учебни заведения на територията на област Варна са без медицинско осигуряване.

Представителите на ВМС на РБ, ОД наМВР и РДПБЗН информираха за пълната готовност на служителите от съответните дирекции за подпомагане на общините и областния управител при необходимост.