През първото тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата за област Смолян намалява спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. с 2.4% и достига 1 102 лв. при 1 593 лв. за страната. За обществения сектор средната месечна работна заплата е 1 427 лв., а за частния - 993 лева. Това съобщиха от отдел "Статистически изследвания“ – Смолян към Териториално статистическо бюро "Юг“.

В сравнение с останалите области на страната през първо тримесечие на 2022 г., област Смолян е на 23-то място по показател "средна брутна работна заплата". Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 2 218 лв., София - 1 470 лв., Варна - 1 428 лв. и Враца - 1 402 лева.

Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, спрямо четвърто тримесечие на 2021 г. е регистрирано в дейностите " Финансови и застрахователни дейности", "Строителство" и "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата са "Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива", "Операции с недвижими имоти" и "Професионални дейности и научни изследвания".

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2021 г. се увеличава с 4.1%.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2022 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности "Финансови и застрахователни дейности", "Хуманно здравеопазване и социална работа" и "Образование". Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности "Производство и разпространение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива", "Строителство" и "Транспорт, складиране и пощи".