Със специални гъвкави ограничители обезопасяват Прохода на Републиката. Дейностите от южната страна на Хаинбоаз вече приключиха, а от северната се очаква да стартират преди началото на есенно-зимния сезон. Това обобщи в предаването "Цветовете на България“ на "Фокус“ инж. Венцислав Ангелов, директор на ОПУ – Велико Търново.

"Към момента обезопасяването на Прохода на Републиката е завършено на 50%. Предстои на територията на ОПУ – Велико Търново да завърши пътната маркировка, която е една червена лента с две пътни бели ивици. Целта и е да покаже на шофьорите, че изпреварването в дадени участъци е категорично забранено. Това са отсечки с висока концентрация на пътни инциденти и цел обезопасяването им ще бъдат монтирани на нашата територия гъвкави ограничители, с които да намалим пътно-транспортния травматизъм“, обясни инж. Ангелов.

Той допълни, че ограничителни ще има и в селата Поликраище, Самоводене и Раданово

"Всеки водач сам избира скоростта, с която се движи, но ние приканваме всички шофьори да се съобразят с пътните условия, да спазват знаците и маркировката. Проходът на Републиката е връзката на Южна със Северна България и целият пътникопоток, както и тежкия трафик преминават от тук. В тази връзка предприемаме действията за поставяне на тези гъвкави ограничители, обновяване на маркировката. Към момента дейностите са изпълнени на 80% , предстоят колчетата“, посочи още директорът на ОПУ.

Монтирането им няма да наложи спиране на движението изцяло, но то ще бъде затруднено, тъй като ще има временна организация за периода на ремонта.

Подобни колчета вече има в Кресненското дефиле, а след тяхното поставяне няма нито една сериозна катастрофа и смъртен случай.