Общински съвет Благоевград не отстъпи от позицията си и повторно потвърди решението си за решаването на проблема с улица "Митрополит Борис“ в областния център, предаде репортер на "Фокус“.

На днешното извънредно заседание на местния парламент, като първа точка в дневния ред, бе разгледано и гласувано въпросното решение, което бе върнато от областния управител Стоян Христов.

Радослав Тасков, председател на Общински съвет, бе категоричен, че не вижда правно основание за връщане на въпросното решение и предложи на своите колеги да го гласуват по начина, по който го направиха и на редовното заседание, проведено на 23 февруари.

Кметът Илко Стоянов също се присъедини към председателя на Общински съвет като призова общинските съветници да не променят вече взетото решение, което е само и единствено в интерес на жителите на Благоевград, които вече три десетилетия се борят за справяне със ситуацията.

Казусът с улица "Митрополит Борис“ е следния:

Със заповед през 1994 година е гласувано десетки домове на благоевградски семейства по улиците "Митрополит Борис“ и "Христо Силянов“ да подлежат на отчуждаване и премахване.

Според сега действащите документи пътната артерия е предвидена за разширяване, но за да бъде реализирано подобно намерение част от сградите в района следва да бъдат съборени, предвид обстоятелството, че регулационните линии преминават през тях.

Решението, което е намерено от кметския екип на Илко Стоянов е да бъде изменен строително-регулационен план. Общинските съветници подкрепиха въпросното предложение на редовното заседание от края на февруари.

Кметът Стоянов коментира, че това е поредно решение на проблем, което бива връщано от областния управител. Според него с подобни действие се цели да се пречи на местната власт, затова призова областния управител да се фокусира върху областните проблеми, а не местните, които следва да биват решавани от местната власт.