ОУ “Христо Никифоров" в Ловеч прави поредна стъпка към образованието на бъдещето с одобрения за финансиране проект по програма "Еразъм+“.

Развитие на индивидуалния потенциал на децата със специални образователни потребности (СОП) е основната задача на екипа от специалисти, работещи с децата със затруднения в училището.

Темата на проекта, който ще се реализира през настоящата учебна година, е " В помощ на нашите специални деца и техните родители“. Дейностите включват обмяна на добри практики с колеги от Италия и внедряване на придобития опит в ежедневната работа с учениците със СОП.

Работата с ученици със специални нужди изисква подготовка на специалистите, както по отношение на педагогическото взаимодействие, така и по отношение на взаимодействието с родителите.

Това е продължителен процес, в който възрастните – учители и родители – и децата, изграждат заедно своето общо пространство и своите взаимоотношения.

Основен фокус на работата е изграждането на образователна среда, която едновременно прави възможна адаптацията на детето към училището, но и откриването на ресурсите в него за постигане на по-добри резултати в обучението. Приоритет е осигуряването на възможност за плавна адаптация, създаване на емоционален комфорт, изграждане на чувство на доверие и сигурност, и не на последно място напредък в обучението.

"Включването в стратегическите партньорства на KA1 по програма "Еразъм +" ще позволи да разработим нова визия за методи на преподаване за нашите ученици. За да се гарантира високо ниво на образование, учителите трябва да споделят опит на европейско ниво, защото ученето от опита на другия е възможно само чрез ефективен обмен на добри практики“ – сподели директорът на училището Йоанна Луканова.

Основната цел е да бъде намерен най-подходящия индивидуален подход за корекционно въздействие. Това може да се случи чрез непрекъснато повишаване на квалификацията на учителите по отношение на ранното разпознаване на различните обучителни затруднения.