Областният информационен център – Смолян ще продължава да консултира и информира граждани и фирми за еврофинансиране поне до 2029 г. Това стана ясно на пресконференция за осигуряване на безвъзмездна финансова помощ по проект "Ефективно функциониране на ОИЦ – Смолян за периода 2024 – 2029 г., предаде репортер на "Фокус“. На нея присъстваха зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, управителят на ОИЦ – Смолян Цветанка Генчева, партньори на центъра и представители на местната администрация.

Зам.-кметът Захариев заяви, че след толкова години от създаването на ОИЦ – Смолян,  от 2012 г. насам се вижда, че има смисъл от него. "Радвам се, че работи в добро партньорство с Областна администрация, НПО-та, медии, бенефициенти, фирми и други организации. Радвам се, че има доста физически и юридически лица, които са получили подкрепата на ОИЦ – Смолян. Някои хора все още не са запознати с дейността му, но тя трябва да се популяризира още. Центърът е създаден за това да съдейства и помага на хората да намират еврофинансиране и да реализират своите идеи. Хубаво е, че е одобрен е новият проект за новия период за функционирането на Центъра. Вярвам, че бъдещето на България е в Европа. Всеки може да види подкрепата и въздействието на ЕС. Считам, че трябва да продължим в тази посока, особено в годините, в които имаме възможност да работим по Плана за възстановяване и устойчивост, който вече тръгна да работим. От общинска гледна точка следващите 2-3 години като рамка на финансиране и държавно, и европейско се очертават доста добри, но не и без участието на ОИЦ, защото те участват много активно в регионалните съвети за развитие“, коментира Захариев.

Управителят на Областния информационен център Цветанка Генчева заяви, че за всички тези години, ОИЦ – Смолян се старае да информира обществеността за възможностите за финансиране по европейските програми. "Радващото е, че новият проект не е три, а шест години. В него се предвижда ОИЦ – Смолян да разширява своята дейност. Вече не само ще бъдем информиращи по програмите, но и ще бъдем и звено за публични консултации и медиации към териториалните планове. В същото време ще бъдем и едно звено за енергийна ефективност, което ще помага на гражданите и в тези проекти“, поясни Генчева.

Новият проект за функционирането на ОИЦ – Смолян се финансира по програма "Техническа помощ“ 2021-2027 г., община Смолян е бенефициент. Общата стойност на проекта е 830 281,50 лв., а продължителността му е 72 месеца и стартира от 1 януари 2024 г. до 31 декември 2029 година, посочи управителят на ОИЦ - Смолян.

Тя припомни, че през изминалата година в Центъра са дошли над 1000 души, които са поискали информация и консултация за еврофинансиране, отделно е имало и много обаждания по телефона и чрез интернет. Организирани са и десетки събития по общините в област Смолян, с цел разясняване на начините на европейско финансиране по различните програми. Генчева уточни, че се стараят на всички въпроси да отговорят в рамките на деня и да бъдат в услуга на гражданите.