Екипът на Областен информационен център (ОИЦ) - Добрич публикува напътствия по процедурата "Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници“, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Поставен е акцент на две важни неща. Първото е, че процедурата още не е стартирала и е в процес на обществено обсъждане до 23 януари включително. Второто е, че задължително условие за допустимост за кандидатстване е в жилището да се ползва неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.) и това да е към момента на подаване на предложението или преди доставката, монтажа и пускането в експлоатация на слънчева инсталация за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаична система до 10 kWp (в зависимост от избран вариант за кандидатстване).

Важно е също да се избере доставчик за монтиране на слънчевите инсталации за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаична система до 10 kWp, който задължително да притежава необходимата професионална квалификация за това. Избраният доставчик трябва да е вписван в регистър (тук). 

На своята Фейсбук страница (тук) ОИЦ - Добрич посочва необходимите стъпки за кандидатстване, когато процедурата бъде отворена. Публикувани са и постъпили въпроси от кандидати и разяснения по тях по процедура “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд -Етап I. Екипът на Центъра е създал възможност за няколко варианта за връзка с тях - на място в офиса, чрез вайбър и др.

Жулиета НИКОЛОВА