В навечерието на Деня на народните будители, който през настоящата година отбелязва вековен юбилей от първото официално честване, екипът на ОИ "Старинен Пловдив" инициира поредица от събития насочени към широк кръг публики. Те ще се реализират в периода 31 октомври до 30 ноември, съобщиха от Община Пловдив.

На 31 октомври, с начало в 17:30 ч., Римският стадион ще бъде огласен от концерт-спектакъла "Поклон, будители народни!" с участието на любителските състави към читалищата от град Пловдив. Концертът традиционно се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е неизменна част от Програмата на читалищата за годината. Входът е свободен!

Като доказан пазител на паметта, Институтът кани пловдивчани и гостите на интригуваща изложба, озаглавена "През вратите на паметта", която ще се открие на 1-ви ноември (вторник) от 18:00 ч. в Балабанова къща. За публично разглеждане ще бъдат експонирани автентичните врати от легендарния Дом на благотворителността и народното здраве "Димитър П. Кудоглу". Естествено допълнение към експозицията ще бъде документалния разказ за личността и делото на родолюбеца и общественика Димитър Кудоглу, съставен от авторите на книгата "Димитър Кудоглу - Благодетелят"  -  д-р Мая Лесинска и д-р Стефан Шивачев. Изложбата "През вратите на паметта" може да бъде видяна до 30 ноември 2022 г.

В периода 1-15 ноември 2022 г. в Къщата на Верен Стамболян, в залите за временни експозиции, ще бъдат представени творби на Борис Димовски от художествения фонд на ОИ "Старинен Пловдив".

Не са забравени и подрастващите. На 2 ноември, в Къщата на д-р Стоян Чомаков, ще се състои презентацията "Златю Бояджиев - будителят" и творческа образователна работилница, в която учащи се от СУ "Виктория и Крикор Тютюнджян" ще творят сред автентичните платна на легендарния художник.

На 3 ноември, съвместно с ученици от НХГ "Цанко Лавренов", в Къщата на Верен Стамболян ще бъде презентирано великолепието на екстериора чрез ателие по монотипия върху хартия. Ментори и на двете образователни работилници са служители на Института.

Продължава отбелязването на 100 години от рождението на Атанас Кръстев - Начо Културата, определян от редица общественици като съвременен будител. До 30 ноември продължават излъчванията на документалните филми за възродителя на Стария град

"Начо", автор: Десислава Шишманова; "Чорбаджи Начо на Стария Град", автор: Антоанета Бачурова, част от поредицата "Умно село" и "Сто години хвърча по камъните", сценарий и режисура Йоана Буковска - Давидова и Станислава Калчева, продуцент АРС Диджитъл студио ("АРС" ООД) - Иван Тонев

Обособени кино зони, в които можете да видите филмите:

Къща Клианти,  работно време от 09:00 до 17:30 ч., без почивен ден

Балабанова къща, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник - почивен ден

Къща Хиндлиян, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник - почивен ден

Къщата на д-р Стоян Чомаков - постоянна експозиция на Златю Бояджиев, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник - почивен ден

Къщата на Верен Стамболян - постоянна експозиция на Димитър Киров,  работно време от 09:00 до 17:30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни

Къща Недкович, работно време от 09:00 до 17:30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни