На 7 февруари на територията, обслужвана от ОДМВР-София, се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, ефективно опазване на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и спазване на Закона за движение по пътищата, съобщиха от Областната дирекция. В акцията участваха служители на ОДМВР-София и 11-те районни управления в състава й, екипи на жандармерията и представители на държавните контролни органи.

Около 14.30 часа, с. Столник, криминалисти от РУ-Елин Пелин извършили проверка непълнолетен младеж, в хода на която същият предал доброволно станиолова сгъвка с тревиста маса. Младежът признал, че е закупил канабиса от жител на селото, когото знае само по прякор. След бързи оперативно-издирвателни действия полицейските служители установили самоличността на криминално проявения и осъждан мъж и той бил задържан пред адреса му. При последвалото претърсване на жилището са открити и иззети около 21 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин, около 125 грама суха тревиста маса, реагираща на марихуана, електронна везна и два мобилни телефона. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на спецоперацията криминалисти от РУ-Костенец извършили проверка на адрес в Момин проход. В една от стаите служителите на реда намерили два плика с общо около 30 грама суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис, и електронна везна. Зад автомобилна седалка в гаража на адреса е открита и кутия, съдържаща плик с четири бучки, реагиращи на амфетамин, с общо тегло 63 грама. Наркотичните вещества и везната са иззети. Двамата обитатели на адреса са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Констатирани нарушения в търговски обекти:

От служители на РУ-Правец, КЗП, БАБХ и НАП вчера са извършени съвместни проверки на търговски обекти, в резултат на които са установени следните нарушения на данъчното законодателство, на Закона за защита на потребителите и на наредбата за дейността на заложните къщи. При инспекцията на железария са констатирани неиздаване на фискален бон при извършена контролна покупка и разлика в касовата наличност.- Издадено е съобщение за предстоящо налагане на принудителна административна мярка "запечатване на обект“ със срок до 30 дни и издаване на три акта. В друг от проверените обекти – супермаркет, е установена нелоялна търговска практика от страна на търговеца към потребителите – хранителни продукти с отбелязани две цени на етикета. 

Обявените промоционални брошури са с невярна информация и подвеждат потребителя при закупуването на определената стока. Съставен е акт. В заведение за бърза закуска при извършена контролна покупка не е издаден фискален бон, констатирана е също и разлика в касовата наличност. Издадено е съобщение за предстоящо запечатване на обекта и издаване на два акта. В заложна къща е установено, че в информационното табло не са записани условията при предсрочно погасяване на залога/заема и липсват писмени уведомления от залогодателя до заемателите при просрочване на срока на залога/заема. Съставен е констативен протокол.

От служители на РУ-Самоков и НАП са извършени проверки на девет търговски обекта на територията на общината. Съставени са пет акта за констатирани нарушения на чл.7, ал.1, чл. 27 и чл. 33 от Наредба №18 на Министерство на финансите. В един от обектите е установено работещо лице без трудов договор, за което е сигнализирана Инспекцията по труда. Регистрирана е преписка.

Иззети незаконни оръжия и боеприпаси:

Криминалисти от РУ-Самоков извършили проверка на частен адрес в града. В гаража те открили две ловни карабини и 167 боеприпаси без издадено разрешение за тях. В къщата е открит около един килограм барут, иззет от служители на ГДЖСОБТ. Обитателят на имота е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

Установени издирвани лица:

В хода на проведената вчера спецакция от служители на жандармерията е установен жител на Самоков с издадена европейска заповед за арест. Криминално проявеният и осъждан мъж е задържан за срок до 24 часа с оглед предаване на компетентните органи.

Разкрити престъпни посегателства:

В хода на специализираната операция криминалисти от РУ-Етрополе разкриха два случая с противозаконно отнети автомобили. При проведени беседи с трима непълнолетни младежи от града те установили, че на 2 февруари момчетата забелязали пред адрес в града незаключен джип "Тойота“ с поставен контактен ключ на таблото, качили се вътре и под управлението на единия от тях / на 16 г./ потеглили в посока вилна зона "Язовира“, където изоставили колата в ливада до пътя. По идентичен начин тримата се "повозили“ на чужд автомобил и на 5 февруари, като зарязали лек автомобил "Сеат“ пред спортна площадка в кв. "Осем“. По двата случая са регистрирани преписки.

В хода на проведените оперативно-издирвателни действия криминалисти от РУ-Ихтиман разкриха известен на инспекторите Детска педагогическа стая непълнолетен младеж, отнел от двора на местен жител две автомобилни гуми. Инкриминираните вещи са върнати на собственика, а материалите по случая са изпратени в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 61 от НК.

В същото време ихтиманските полицаи разкриха и кражба на различни артикули от магазин в града, дело на местна жителка. Сумата по нанесените щети е възстановена на собственика, а материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия, криминалисти от РУ-Пирдоп разкриха и извършител на взломна кражба. След взломяване на секретен патронник криминално проявени и осъждан мъж от с. Смолско проникнал в гаража и отнел различни по вид електроинструменти. Повдигнато му е обвинение и му е наложена мярка за неотклонение "подписка“.

В хода на оперативната работа по сигнал за извършена кражба на преносима тонколона от незаключен лек автомобил в с. Алино криминалистите от РУ-Самоков разкрили, че извършител на деянието е криминално проявена жена от същото село. Тя признала за кражбата и предала доброволно отнетата чужда вещ. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.