Във връзка с предстоящите празници и почивни дни са предвидени редица мероприятия, които да гарантират безопасността, спокойствието и сигурността на жителите на областта. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Шумен

Контрол ще има на АМ“ Хемус“, по главните пътища, както и в районите, които предполагат шофиране с по-висока скорост, участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия, за да се подпомага и регулира пътното движение.

Засилено полицейско присъствие е предвидено преди, по време и седмица след празниците в районите на гари и жп гари, предвид интензивното придвижване на пътници. Завишен ще бъде контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, с цел недопускане на инциденти, съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Предвидени са специализирани полицейски операции, с цел недопускане на кражби на домашни животни, разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Ще се извършват съвместни проверки със служители от Агенцията за безопасност на храните по отношение качеството и произхода на храните от животински произход. Предприети са необходимите мерки и за ограничаване и недопускане на посегателства върху православните храмове.

Ще се проведат специализирани полицейски операции "Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост", като се включат териториите на малките населени места, местата с масово посещение на туристи и пътищата между тях, а техническите средства за контрол на скоростните режими да се използват в максимална степен и в тъмната част на денонощието. При констатиране на нарушения, да се взема съответстващо с нарушения нормативен акт нарушение, като спрямо нарушителите се проявява нулева толерантност.