Бизнесът и обществеността от Великотърновска област да се провлекат към инициативата "Детска академия за превенция и спорт“. Това е идеята на поредица от срещи, които ръководството на Областна дирекция на МВР – Велико Търново стартира, предаде кореспондент на "Фокус“. Служителите на реда планират да разговарят с представители на общините, институциите, бизнеса и граждани във всички региони на областта.

Идеята е програмата "Детска академия за превенция и спорт“ да стане национална и да се синхронизира работата на отделните институции по места.

Първата среща бе организирана от РУ – Свищов. Тя бе открита от началника на РУ – Свищов главен инспектор Момчил Златев, който запозна присъстващите с криминогенната обстановка на територията на общината от началото на годината до момента. Инспектор Детска педагогическа стая при РУ – Свищов Лора Георгиева изнесе подробности, относно програмата "Детска академия за спорт и превенция“.  Тя разясни, че целта ѝ е да обхване и ангажира с полезни дейности в различни сфери подрастващите по време на летните месеци. В община Свищов вече са положени основите и е създадена организация за стартиране на програмата. В осъществяването ѝ ще си партнират РУ – Свищов, Община – Свищов, ГПУ – Свищов, РС "ПБЗН“ – Свищов, Център за обществена подкрепа, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Градска библиотека. Предвижда се сбирките да се провеждат в сградата на Център за обществена подкрепа, а целевата група ще е на възраст 8-13 години, обясни още Лора Георгиева. Тя добави, че през ваканцията децата, участващи в програмата ще имат възможност да се включат в беседи, касаещи безопасното поведение в интернет, трафика на хора, безопасността на движение по пътищата, действия при бедствия, вредата от наркотиците и др. проблемни теми.

За да бъдат обхванати и децата от малките населени места на територията на  общината лекторите ще ходят по селата, а беседите ще се провеждат в читалищата.

Заместник-директорът на ОДМВР – Велико Търново комисар Христо Христов заостри вниманието на присъстващите към приоритетите в работата на Министерството на вътрешните работи и специално внимание обърна на телефонните и интернет измами. Той апелира присъстващите да не се поддават на съблазнителни обещания, отправени от непознати в социалните мрежи и да не предоставят лични данни, номера на  банкови сметки или пароли.

Комисар Йосиф Павлов обясни, че новата програма вече работи от няколко години в други общини на област Велико Търново и дава добри резултати, и при необходимост може да се черпи опит от тях. Той засегна въпроса за видеонаблюдението и ползите от него в работата на полицията. Сподели, че предстои приемните на полицейските и младши полицейски инспектори да се оборудват с нова техника, предвид въвеждането на автоматизирана информационна система, както и за предприетите действия от страна на ръководството на ОДМВР – Велико Търново за работа на ротационен принцип, по отношение пътния контрол.

Според д-р Кристиян Кирилов, председател на ОбС в Свищов и околните села обстановката е сравнително спокойна, което е доказателство, че служителите в РУ – Свищов си изпълняват професионално и достойно служебните задължения. По отношение на телефонните измами предложи полицейските инспектори да проведат срещи в клубовете на пенсионера, с цел да се заостри вниманието на възрастните хора, които най-често стават жертва на този вид престъпления.

Подобни срещи предстоят във всички общини на територията в областта.