Хората, които нямат валидна лична карта, също ще могат да се включат в изборите за Народно събрание. Това уверяват за "Фокус“ от Областна дирекция на МВР – Велико Търново. Всички, които не притежават валидна лична карта или личен /зелен/ паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, ще могат да гласуват в неделя.

Всеки, който не е успял да подаде заявление за изваждане на нови документи до края на днешния работен ден, ще може да гласува с уверение.

Искане за такова се подава лично в местното полицейско управление или в Областната дирекция на МВР по райони до 17:00 часа на 1 април или от 8:30 до 19:00 часа на 2 април – изборният ден.

"Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОД на МВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес“, обясняват още от търновската полиция.

Те припомнят и, че удостоверението се издава само, за да послужи пред Секционната избирателна комисия и е валидно единствено за изборния ден – 2 април.

Луиза ТРАНЧЕВА