Ръководството на Областна администрация – Русе изпрати съболезнователен адрес до Светия синод на Българската православна църква по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. "Той ще остане в нашата памет като личност, която въплъщаваше най-високите духовни добродетели“, се казва в написаното от ръководството на Областна администрация – Русе.

"Със своето дълбоко човеколюбие, скромност и мъдрост той беше вдъхновител и достоен пример за редица поколения. Нека следваме неговите завети – да бъдем смирени, да правим добро и да бъдем търпеливи помежду си“, допълва от своя страна заместник областният управител Георги Георгиев.

"Прекланям се пред волята, проникновението и благочестието, с които Негово Светейшество ръководеше Българската православна църква и допринесе за укрепването на християнските ценности и добродетели в нашето общество“, пише още Георгиев. От своя страна областният управител Данаил Ковачев отправя апел отново да си спомним за приноса на Негово Светейшество в областта на духовното извисяване на българската нация и да благодарим за всичко, което той е направил за нашия град и епархия.

Припомняме, че светското име на патриарх Неофит е Симеон Димитров. Той е роден на 15 октомври 1945 г. в София. Учи в Софийската духовна семинария, а впоследствие става студент в Духовната академия в София. Замонашва се в Троянския манастир през 1975 г. и приема името Неофит. През 1989 г. става ректор на Духовната академия, а през 1991 и 1992 г. – пръв декан на Богословския факултет на Софийския университет, възстановен по същото време. По-късно Неофит е и главен секретар на Светия синод. През 1994 г. Неофит е избран за Доростолски и Червенски митрополит. От 2001 г., след разделяне на епархиите, той става митрополит на Русенската епархия. Неофит е избран за български патриарх на 24 февруари 2013 г., по време на Патриаршеския избирателен църковен събор в София.

На 5 ноември 2015 г. Негово Светейшество патриарх Неофит е удостоен от Президента на Република България Росен Плевнелиев с орден "Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги към България. Преди това през 2010 г., когато Неофит е все още митрополит на Русенската епархия бива удостоен от Президента на Република България Георги Първанов с орден "Св. Кирил и Методий“ – огърлие "за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина“. Той е носител и на званието "доктор хонорис кауза“ на Софийския университет /СУ/ "Св. Климент Охридски“, което му е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет. Патриарх Неофит бе носител и на още редица почетни отличия от страната и чужбина.

Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе изразяват своята печал от загубата на Негово Светейшество: "Бог да го прости и упокои в селенията на праведните! Вечна и блажена да пребъде паметта му!“

Днес от 11.00 часа в катедралния храм "Света Троица“ в Русе ще бъде отслужен трисагий за блаженопочившия български патриарх Неофит. На него ще присъства и заместник областният управител Георги Георгиев.