Присъединяването на България към НАТО даде нови възможности за развитието на нашите въоръжени сили. Това каза о.з. полк. Димитър Кацаров – председател на Общински съвет – Смолян и бивш дългогодишен командир на 101-и Алпийски полк в града на откриването на изложбата на БТА в пресклуба на агенцията в Смолян "75 години НАТО и 20 години България в НАТО“, предаде репортер на "Фокус“. На събитието присъстваха и областният управител Захари Сираков, заместникът му Зарко Маринов и заместник-кметът на Смолян Марин Захариев.

"Една държава сама трудно би гарантирала своята сигурност в съвременния свят с много сериозни предизвикателства и кризи. Според него чл. 5 на Северноатлантическия договор  дава спокойствие, а освен национална, ние придобиваме тази възможност да имаме и колективна отбрана. Ако искаме да имаме мир и сигурност, трябва да развиваме въоръжените си сили и да се готвим за война, важно е да се повишават способностите на българската армия“, посочи Кацаров.

Той отбеляза, пълноправното ни членство се отразява и на икономическата ни среда, защото инвеститорите знаят, че има сигурност, когато една страна е членка на НАТО. По думите му, след присъединяването са придобити големи възможности за обучение на кадри във всички страни на НАТО, както и за водене на съвместна подготовка и учения извън територията на България. "Военнослужещи от 101-ви Алпийски полк са участвали в различни международни състезания, обучения, подготовки в САЩ, Великобритания, Румъния, Словения, Германия, по инициативата за планинска подготовка в Австрия, в Нидерландия. При тези съвместни подготовки сме натрупали богат опит. Българският войник е ценен и търсен като партньор. Водещите държави работят с удоволствие с българските военнослужещи, защото те изпълняват много добре задачите си“, допълни председателят на Общинския съвет в Смолян. Той не скри, че има проблеми, пред които е изправена българската армия. Те са липса на екипировка, оборудване, техника и съвременни средства - летателни, разузнавателни, свързочни. "Нашите партньори от НАТО ни превъзхождат, но ние сме научени да работим в по-трудни условия, което ни дава предимство. Много важно е да се повишават способностите на българската армия, защото това е колективна система и всеки трябва да дава своя дял“, посочи Кацаров. Той уточни, че е важно да се отделят необходимите средства от брутния вътрешен продукт. Бившият командир на 101-ви Алпийски полк изрази надежда, че политическото ръководство на България ще изпълни националната програма и ще се отделят за отбрана не по-малко от 2% от брутния продукт.  "Геостратегическата обстановка в света показва, че разоръжаването, намаляването на въоръжените сили, съкращаването на поделения, премахване на граничните огради, са били грешни решения, които на съвременен етап много трудно се връщат. Лесно е да разрушиш едно нещо, отколкото да го съградиш наново“, каза още Кацаров.

Ползите от членството на България в НАТО са много и в различни аспекти, за мен НАТО означава сигурност, заяви областният управител Захари Сираков и поздрави всички със 75-годишнината на НАТО и 20 години България в НАТО.

Това е една от най-бележитите годишнини в съвременната българска история, защото НАТО за България не е само повече сигурност и възможност да опазим чрез международна подкрепа нашите граници и начина си на живот, но той е и защита на свободата, каза заместник-областният управител Зарко Маринов. Той добави, че НАТО е единственият военен съюз, който защитава свободата, законността и правовия ред в света. "Членството на България в НАТО е една привилегия, до която ние сме достигнали и трябва да поздравим всички онези български политици, граждани от 90-те години до 2004 г.,  които са дали своя принос България да бъде част от свободния свят и да се чувства защитена. След агресията на Русия в Украйна, ние разбираме колко съдбоносно за България е било кандидатстването и приемането за член на НАТО“, допълни Маринов.

Заместник-кметът на Смолян Марин Захариев заяви, че след 2004-2005 г. посоката, която е поета от България, последвана през 2007 година от членството в ЕС, е била правилна. "Показахме, че България е една модерна държава, която гледа към Евроатлантическата интеграция. В сегашните години сигурността, която усещат българските граждани, е много важна“, отбеляза Захариев. Той уточни, че нашите военнослужещи са достойни и с не по-слаба подготовка от тези в Европа. Захариев подчерта, че иска историята с членството в НАТО и Европейския съюз да се предава на децата и да не се забравя историята назад. "Изградили сме се като нация в различните трудности през годините, но решенията да бъдем част от силните отбори, се оценяват от Европа и света“, каза още заместник-кметът на Смолян.