Няма опасност от грипна или "дървена“ ваканция във Великотърновска област. Това увери инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието в старата столица, която се срещна с областния управител инж. Георги Гугучков. От Областна администрация – Велико Търново обобщават за "Фокус“ и, че три месеца след началото на учебната година учебният процес върви нормално.

Инж. Личева припомни и, че ако респираторните заболявания обхванат до 30% от учениците в една паралелка, болните и карантинираните ще преминат на дистанционно обучение, но в момента ситуацията е относително спокойна и няма сигнали за подобни проблеми.

"На онлайн режим би се преминало и при проблем с горивото, така че да не се губи от учебния процес, но отопление е осигурено навсякъде“, заяви още началникът на РУО.

Преди началото на учебната година за една от детските градини в град Долна Оряховица е имало опасения, че то няма да стигне за целия зимен сезон, но проблемът вече е отстранен.

"Във връзка с аварията по част от топлопреносната мрежа във Велико Търново - Професионалната гимназия по моден дизайн в старата столица ще работи с намалени часове от по 35 минути до отстраняването на проблема“, информира още началникът на РУО.

Инж. Личева съобщи, че вече е започнала подготовката за план-приема през следващата учебна година. Предстои среща с директорите на училищата за дуалната форма на обучение. Разпратени са и писма до работодателските организации в областта кои учебни институции ще правят прием, за да може при необходимост работодателите да се обръщат или към тях, или към Регионалното управление на образованието.

Усилено се работи и по механизма за сътрудничество между институциите за обхващане на децата в системата на училищното образование. Екипи от преподаватели, социални работници и полицейски служители са актуализирали списъците и статуса на такива деца, а за последния месец в образователната система в областта са върнати 16 ученици. Малко над 15 са децата на украинските бежанци, които в момента посещават детски градини и училища в област Велико Търново, стана ясно още по време на срещата.

Продължава процесът по изграждане на STEM среда.

"Всяко учебно заведение в областта ще получи средства от Плана за възстановяване и устойчивост“, увери още инж. Личева. За целта училищата ще трябва да разработят самостоятелни проекти, а не да разчитат на фирми, които вече предлагат готови технологични решения. Те обаче са много скъпи и не са подходящи, предупреди тя. И поясни, че в момента в региона в 14 учебни заведение вече има изградени STEM- центрове, като за дооборудването им също са предвидени финанси.

В общините Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов вече е въведен електронен прием на първокласници, а в старата столица предстои приемането и на наредба за електронен прием в детските градини.

РУО планира голяма Коледна изложба от картички на ученици от цялата област. Върви подготовката и на Коледен концерт, който ще се проведе в края на декември в СУ "Емилиян Станев“ във Велико Търново.