67 души са преминали през пневмофтизиатричния кабинет на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров“ – Смолян по време на "Седмица на отворените врати", в която се извършваха безплатни прегледи за туберкулоза. Това каза за "Фокус“ д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет.

"Всички хора са прегледани. Тези, които са с повече от два положителни отговора в анкетната карта, са 59. Те се водят като лица с риск от разболяване. Другите са абсолютно здрави, дали са нулев отговор или с по-малко точки отговори в анкетата. Направени са 55 проби манту, рентгеновите снимки са 13, 9 храчки за туберкулозния бактерий сме изследвали. От тези 55 мантута, трима души са с т. нар. латентна туберкулозна инфекция. Те са здрави, но носят в себе си туберкулозния бактерии. Те са обхванати с химиопрофилактика, така както са изискванията. Открити с туберкулозна заболяване по време на безплатните прегледи в Смолян няма“, поясни д-р Лазарова.

Тя уточни, че тенденцията е за намаляване на болните от туберкулоза. "Пандемията с ковид се отрази малко негативно на постигнатите досега резултати, тъй като ковид-инфекцията беше на преден план. През тези две години не сме провеждали тази кампания за профилактика на заболяването. Все още туберкулозата си остава сериозно заболяване в световен мащаб. За 2021 г. над 10,5 млн. души в света са се разболели от туберкулоза, като над 1,5 млн. са починала. Това означава, че тя все още остава сериозно заболяване. За Смолянска област имаме една вече дългогодишна трайна тенденция за нисък брой на болни, под средния за страната“, коментира д-р Лазарова.

Целта на кампанията, която се провежда в болницата в Смолян е ранното откриване на заболяването, защото основния разпространител на туберкулозния бактерий е болният от туберкулоза човек. "Колкото по-рано болните се открият и започнат лечение, толкова по-рано се прекъсва веригата за предаване на заразата. Трябва да се знаят основните признаци на заболяването. Те са продължителна кашлица – прието е всяка кашлица, продължаваща повече от три седмици човек да потърси медицинска помощ, наличие на храчки, някой път и наличие на кръв храчките, повишена температура, отслабване на тегло. Това са основните признаци на туберкулозното заболяване, когато са по-продължителни и не се повлияват от лечение с антибиотици и други средства, трябва да се мисли и за  това заболяване“, обясни още д-р Лазарова.

Тя добави, че в края на всяко тримесечие се провежда кампания за безплатни прегледи за туберкулоза и изрази надежда и при следващите да отчитат по-голям брой на преминалите и да няма новооткрити случаи.

Нели ГЕРГЬОВСКА