Липсата на кадри в общинските лечебни заведения поставя пред риск лиценза им, обезпокоен е директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов. По негова инициатива се проведе работна среща на тема "Реализиране на общинската здравна стратегия - предизвикателства, сътрудничество и приоритети". В дискусията участваха ректорът на МУ - Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева и заместниците й, представители на правната комисия и комисията по здравеопазване и социални дейности на ОбС-Пловдив, управители на общински лечебни заведения, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Участниците в работната среща са решили около 44 000 - 45 000 лева от дивидентите на общинските болници да се дават за стипендии на студенти - 5 по медицина и 8 по здравни грижи, леборанти и рехабилитатори. Предложението ще бъде внесено за обсъждане в пловдивския общински съвет. 

"Ножът е опрял в кокала, не можем да правим крачка назад. Нямаме елементарна апаратурна обезпеченост. Имаме едно единствено АГО - "Весела", но то няма персонал, няма апаратура. 

Търсим финансови източници, за да се справим с кризата. Управителите са изправени пред много тежки условия. Рискува се лицензът на общинските здравни заведения.

Най-големите проблеми са енергийната ефективност, кадрите, галопиращата инфлация и покачване на цените на медицинските материали" - каза д-р Калинов.

Основният проблем в МБАЛ "Св. Мина" е кадровият - няма персонал за отделенията по неонатология, педиатрия, гастроентерология и др. Липсата на кадри касае дейността и заплащането по клиничните пътеки. А липсата на апаратура отблъсква кадрите. Вдигането на цените на медицинския газ е обезпокоително. Здравното заведение е прекратило обществена поръчка, защото се явили кандидати с оферта за 350% по-високо цена и се наложило да се обяви нова процедура.

Подробности гледайте в прикаченото видео!