При голям интерес и посещаемост продължава поредицата от информационни срещи в област Добрич, организирана и провеждана с участието на Милена Любенова и Даниел Илиев, от Окръжна и Районна прокуратура в Добрич, предаде репортер на "Фокус". Последната среща, която прокурорите проведоха, се състоя в пенсионерския клуб "Европейски гласове" в Добрич, един от най-посещаваните в града.

Както и на предишните инфо срещи прокурорите разясниха основни моменти, свързани с телефонните измами, които в последно време, по думите на Даниел Илиев, са затихнали. Бяха отправени няколко важни препоръки към възрастните хора: "НЕ се доверявайте на телефонни обаждания с искане за пари!", "НЕ правете плащания под какъвто и да било предлог!", "НЕ давайте пари на непознати!", "Търсете обратна връзка с близките си, ако не успеете да се свържете с тях, сигнализирайте на тел.112".

Тези съвети са поместени в информационни брошури в книжен вариант, които получава всеки участник в срещите.

Прокурорите предупреждават също, че телефонните измамници са много изобретателни и постигат желания ефект чрез психологическо въздействие. Няколко са основните схеми, използвани от измамниците:

- Тежко пострадал роднина и необходимост от спешна скъпоструваща операция

- Предизвикана катастрофа от роднина с пострадал или починал човек или малко дете

- Обаждане от лице, което се представя за полицейски служител, търсещ съдействие от гражданин за залавяне на телефонен престъпник чрез даване на крупна сума

- Освобождаване на пощенска пратка от чужбина

С изброеното схемите на измамниците не се изчерпват, но това са най-често използваните. Прокурорите са категорични: Няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона! - и призовават всички граждани за повече бдителност. Препоръчва се по-младите в семейството да информират за всички тези опасности и схеми своите по-възрастни близки. 

За съжаление, в област Добрич през есенно-зимния сезон бяха регистрирани немалко случаи на телефонни измами, възрастни хора предоставиха много големи суми пари - от 8 000 лв. до 25 000 канадски долара например. Имаше и случай, при който възрастна жена беше подтикната да пътува дори до Румъния под предлог, че участва в полицейска акция за залавяне на телефонни измамници. Потърпевши са възрастни лица както от Добрич, така и от Каварна и други населени места в страната. Затова магистратите съветват: Ако непознати ви поискат пари по телефона - НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ!

Жулиета НИКОЛОВА