Територията на област Кюстендил се характеризира със средна сеизмична активност, предаде репортер на "Фокус“. Данните на изготвения план за намаляване на риска от бедствия и аварии сочи, че коефициент на сеизмичност е 0,15 а очакваната интензивност е 8-ма степен. Регионът попада предимно под въздействието на външни за областта сеизмогенни райони с очакван магнитуд до 8 по скалата на Рихтер.

Най-опасни последствия на територията на областта могат да се предизвикат от максимални земетресения в  Софийската земетръсна зона на Средногорския сеизмичен район с максимален очакван магнитуд 6.5 - 7, интензивност около 9-та степен и сеизмичен коефициент 0,27.

Струмската земетръсна зона на Рило-Родопския сеизмичен район с максимален очакван магнитуд 8, интензивност над 9-та степен в епицентралната област и сеизмичен коефициент 0.27.

Скопската земетръсна зона на Валандовския сеизмичен район в Македония с максимален очакван магнитуд 7 и интензивност 9 в град Скопие.  

Разписани са и мерки и дейности за превенция. Сред тях са спазване изискването наредбата за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, проектирането на сгради, съоръжения, комуникации и други обекти да се осъществява със съответния сеизмичен коефициент, подготовка на населението за реагиране при земетресение, обучение в системата на предучилищното и училищното образование, както и подготовка на съставните части на единната спасителна система чрез провеждане на тренировки и учения.

Венцеслав ИЛЧЕВ