Употребата на пиротехника в София от най-масовите категории е на път да бъде разрешена и без молба до районните кметове. На първа инстанция съдът отхвърли режимa на Столичната община, който затегна контрола около използването на фойерверки на открито, предава NOVA.

Промените са свързани с Наредбата за обществения ред в София. От март досега всеки, който иска да използва фойерверки в столицата, трябва да изпрати заявление до районния кмет поне десет дни преди събитието.

Забраната за ползване на пиротехника на открито, без изрично разрешение, се отнася за фойерверки от категория F2 и F3. Това са двата най-масови типа изделия на пазара. При F2 съществува ниска степен на опасност. Те са предназначени за употреба в обособени пространства. В характеристиката на фойерверките от типа F3 е посочено, че съществува средноголяма степен на опасност и могат да се използват в обширни пространства.

Глобите за нарушителите, които използват фойерверки от тези категории, без разрешение, са "солени". Те варират от 500 до 2 000 лв. за гражданите и от 3 000 до 10 000 за фирмите.

През март общинските съветници в София затегнаха контрола около употребата на пиротехника от класове F2 и F3. И решиха – за всяка хвърлена пиратка е нужно разрешение от районния кмет.

"Никъде в Конституцията не е уредено право да устройваме бомбардировки на съседите с фойерверки, когато ни скимне“, посочи председателят на СОС Георги Георгиев.

Той добави, че наредбата цели да защити конкретни групи хора: "Да бъдат предупредени родителите на деца с аутизъм за предстоящите гърмежи“.

Вносителите на пиротехника са на различно мнение. "Аз и още, може би, две фирми в тази държава сме създали този бизнес, направили сме го безопасен“, смята вносителят на фойерверки Тодор Попов.

За да изяснят спорните въпроси, общината и бизнесът седнаха на една маса. "Чухме и комични аргументи, че било полезно за околната среда да се гърми“, обясни Георгиев.

"Нас дори не ни попитаха какви изделия, например, има? Тихи изделия имате ли? Да, имаме“, подчерта Попов.

И тъй като диалогът не довел до решение, се стигна до съд. Преди дни първа инстанция се произнесе в полза на вносителите на пиротехника с един основен аргумент: "Че Общинският съвет не е компетентен да приема тези промени. Нещо, което не е вярно. Ние ще обжалваме решението“, категоричен е Георгиев.