Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с председателя на транспортната комисия на СОС Карлос Контрера и ръководството на Столичния градски транспорт представиха първото ново устройство за визуална и звукова информация за пътниците в наземния градски транспорт, съобщават от пресцентъра на Столична община.

То вече е монтирано в 20 коли, които се движат по линия 280, подготвени са още 52 автобуса. По настояване на Георгиев следващите 16 устройства приоритетно ще бъдат въведени по линия 309, която обслужва кв. Люлин, където се намират общежитията за незрящи граждани. "Основната ни грижа е повече хора да се чувстват добре и да предпочитат да ползват обществения транспорт – това има много предимства за всички ни.

По-бързо придвижване, пестене на време, по-малко трафик и по-чист въздух за гражданите на София“, каза още председателят на градския парламент. След обновяването на автопарка, основната грижа на СО всички пътници, включително и хората със сетивни затруднения да се чувстват добре и спокойно в градския транспорт. От днес това ще бъде напълно възможно, защото нововъдението на екипа на "Столичен автотранспорт“ ЕАД ще предоставя чрез 4 електронни табла визуална информация за маршрута по който се движи превозното средство, а чрез 3500 звукови съобщения ще се обявяват спирките и ще се подава специална информация за натоварен трафик, връзки с метрото, аварии и др. И пътниците ще бъдат спокойни, а водачите разтоварени от несвойствени за тях дейности.