277 броя нови светодиодни осветителни тела са монтирани на територията на кв. "Галата“ и 325 броя в кв. "Аспарухово“. Това съобщи кметът на района Ивайло Маринов, научи репортер на Агенция "Фокус".  Той добави, че към момента район "Аспарухово“  е с най-голям брой подменени осветителни тела на територията на община Варна за 2022 г., което ни позволява и по-голяма икономия на електроенергия от улично осветление, спрямо предходен период.

Икономията за кв. "Галата“ се очаква да достигне до над 35%, а за целия район общо намаляване на изразходвана електроенергия до 15%. Така ще имаме възможност да насочим спестените средства към други приоритетни за района дейности.

След бъдещата реконструкция на ул. "Капитан I-ви ранг Георги Купов“ и ул. "Крайбрежна“, където осветителните тела също ще бъдат подменени с енергоспестяващи, се очаква още по-висока енергийна ефективност, а "Галата“ да бъде първият изцяло подменен квартал във Варна със светодиодно осветление!

"Специални благодарности на Живко Желязков от кв. "Аспарухово“ и на Драгомир Павлов и Георги Пенчев от фирма "Г и Д електро груп“ ООД, която отговаря за осветлението в района", допълни Маринов.

Десислава ВАСИЛЕВА