Община Бургас ще кандидатства по Механизма за възстановяване и устойчивост за изграждане на нови сгради на училища. Решението за това беше взето по време на заседанието на Общинския съвет, предаде репортер на "Фокус".

Кандидатстването ще бъде във връзка с три обекта на територията на общината. Първият е за изграждане на нов учебен корпус в двора на гимназия "Г. С. Раковски", вторият – за пристройка и частично преустройство на училищната сграда към ОУ "Христо Ботев“, както и  фотоволтаична електроцентрала, а третият – за изграждане на ново училище в кв. "Крайморие", което да бъде филиал на ОУ "Александър Георгиев – Коджакафалията“.

"Училището в "Крайморие" ще бъде за всички ученици от Бургас. Деца от "Меден рудник" или от друга част на града също могат да изберат това учебно заведение. То ще бъде с най-съвременните форми на обучение. Имаме амбицията да изградим там басейн и учебен морски клуб, тъй като то се намира  в непосредствена близост до морето. Другите деца от града също ще могат да се възползват пълноценно от това. Имаме желание там да създадем и условия за детски летни лагери, които да могат да посещават и ученици от вътрешността на страната", обясни кметът Димитър Николов. 

"Спомняте си, че допреди 10 години учениците от кв. "Крайморие" се превозваха до Славейковото училище в центъра, но с разрастването на града базата там стана твръде малка да приеме всички тях. От 20 години в Бургас няма закрито училище. Хубаво е дадем възможност и на учениците от "Крайморие" да имат свое място, в което да получат своята образователна степен", посочи инж. Виолета Илиева, председател на Постоянната комисия по образование към Общинския съвет.

Предложението беше прието с пълно мнозинство от 43 гласа.