Ново творческо предизвикателство отправя СНЦ "Дунавско сияние“, чрез своя проект – Детски арт хепънинг "На брега на реката“, финансиран от Общинска фондация "Русе – град на свободния дух“. Инициативите, заложени в проекта са по повод Деня на река Дунав – 29 юни. Те ще създадат възможности за творческа изява и участие в културния и социален живот на деца в риск, неравностойно социално положение и бежанци.

През месеците май и юни ще се проведат четири приложни арт работилнички със заключителна изложба - конкурси за рисуване на асфалт, рисуване върху природни материали, създаване на пясъчни картини, блиц-викторина с въпроси, свързани с река Дунав и неините обитатели и провеждане на "магически“ научни експерименти.

Фокус на инициативата е формирането на русенски арт "Dream Team“. В този "Отбор Мечта“ ще се включат: наи -добрите художници-приложници от проведените работилници; призьорите от конкурса за рисунка на асфалт и от другите арт инициативи, проведени на Детския хепънинг, както и от най-добре представилите се русенци на конкурса "Приказният свят на природата 24“.

С този отбор от таланти ще разкрием и насърчим свободния креативен дух на русенските малки творци, като участваме със свое произведение на изкуството в престижния международния конкурс Danube Art Master, организиран от Глобалното партньорство по водите в Централна и Източна Европа.

Напомняме, че за миналата година, нашата уникална арт инсталация "Обичаме река Дунав и нейните обитатели“, сътворена съвместно с Дворецът на децата – Русе, спечели първо място в конкурса Danube Art Master при юношите в категория "Произведения на изкуството“. Творбата бе изработена основно от гигантски дунавски мидени черупки намерени по брега на русенския кей.