Доброволното формирование Мейдей - Пловдив реализира мобилно приложение в помощ на бедстващи хора, съобщи за "Фокус" председателят на организацията Красимир Каракашев.

Чрез приложението се подават сигнали за различни произшествия. Предназначено е за доброволци, но може да се ползва и от обикновените хора с цел търсене на помощ и съдействие. Приложението е на български език, без спам, реклами и задължителни клаузи и е безплатно за всички потребители, обясни Каракашев.

Проектът за мобилното приложение Rescuer е започнат през 2017 г. и е завършен буквално преди дни. Целта му е потребителите да съобщават за настъпили произшествия - бедствия, пожари, наводнение, земетресение, свлачище в определен район на територията на Република България, или нужда от долекарска помощ.

Посочва се видът на произшествие, локация, час на възникване и дали има нужда от съдействие. Родаването на сигнала през приложението е само до потребителите на самото приложение и няма нищо общо с подаването на сигнал до телефон 112. 

Приложението дава възможност да се подават сигнали в определен радиус спрямо подаващия сигнала - 10, 20, 50, 100, 500 километра. Всеки потребител се регистрира с мобилния си номер. Към момента е възможно ползването му за смартфони с операционна система Android, като в процес е и създаването за iOS. 

В рамките на 10 секунди всеки ползвател може да уведоми свой приятели, ползващи приложението за ситуацията, в която се намира той или друг човек.

Подател на неистински сигнали се блокира и достъпът му се ограничава. 

"В други държави подобни приложения спомагат значително за оказване на първа долекарска помощ. Личното ми мнение е, че колкото повече ползваме това приложение, толкова повече наши приятели или познати може да ни помогнат в случай на нужда. Това приложение е единственото на български език, направено за нуждите не само на доброволците, а и на всички хора. Приложението допринася за това хора с различни познания и опит да са си полезни един на друг в случай на нужда" - коментира Каракашев.